kosciuszkoGodło PolskiZespół Szkół Nr 1

im. Tadeusza Kościuszki w Krasnymstawie

ul. Zamkowa 1, 22-300 Krasnystaw

tel/fax: (82) 576 37 55

e-mail: sekretariat@zsnr1-kosciuszko.pl

 

Może być zdjęciem przedstawiającym 13 osób i tekst

IMG 8866

25 kwietnia 2024 roku w naszej szkole odbyło się kulinarne święto, czyli warsztaty z panią Katarzyną Bosacką organizowane przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Krasnymstawie. Dla społeczności gastronomicznej była to nagroda w konkursie organizowanym przez naszą lokalną spółdzielnię mleczarską i panią Katarzynę Bosacką na najbardziej szalony, kreatywny lub zwariowany przepis z wykorzystaniem produktu z OSM Krasnystaw. Spotkanie rozpoczęła pani Agnieszka Adamska reprezentująca OSM, która razem z panią Bosacką uzasadniły wybór naszej potrawy jako zwycięskiej. Głos zabrał również wiceprezes Mirosław Fidecki, który w skrócie przedstawił historię OSM Krasnystaw, której początki sięgają 1913 roku. Wspomniał również o prezesie Tadeuszu Badachu, który jest absolwentem naszego technikum i jego pierwszym abiturientem.

Uczniowie mieli okazję gotować i wysłuchać dobrych rad Katarzyny Bosackiej, dziennikarki, publicystki prasowej i telewizyjnej, prezenterki, youtuberki i influencerki. Prywatnie jest mamą czwórki dzieci. Pasję do gotowania przejawiała już od najmłodszych lat. Przyznała, że miłość do kuchni zaszczepili w niej rodzice. Dziennikarka przygotowała dla uczniów kilka autorskich przepisów. Młodzież podczas warsztatów wykonała potrawy, których głównymi składnikami były produkty OSM Krasnystaw.

4 drużyny składające się uczennic klas gastronomicznych wykonywały różne potrawy z wykorzystaniem produktów nabiałowych. Natalia i Magdalena na pierwszy ogień wzięły nasz chleb twarogowy, a następnie wykonały panna cottę bez grzechu, taką przewrotną, ponieważ nie na śmietance, a na kefirze wysokobiałkowym. Debiutantki czy Patrycja i Paulina zrobiły fenomenalny chłodnik kataloński, pachnący świeżymi pomidorami i truskawkami, zabielony maślanką, oczywiście z OSM Krasnystaw. Amelia i Karolina sporządziły tarte na niebiańsko kruchym spodzie, z wiosennymi szparagami w towarzystwie 3 serów (Ambasador, Gouda i Zamojski). Magdalena i Sylwia natomiast zmiksowały lekką jak chmurka przekąskę z serka wiejskiego z dodatkiem wędzonego łososia podaną niecodziennie, bo w mrożonych łódeczkach z cytryny.

Organizacja warsztatów kulinarnych dla młodzieży we współpracy z producentem ze spółdzielni mleczarskiej to fantastyczny sposób na promowanie zdrowego odżywiania i lokalnej produkcji żywności. Warsztaty takie mogą nie tylko uczyć młodych ludzi umiejętności gotowania, ale także zwiększać świadomość na temat pochodzenia składników i znaczenia wspierania lokalnych producentów. Warsztaty kulinarne dla młodzieży zawsze stanowią wspaniałą okazję do nauki, zabawy oraz rozwijania pasji kulinarnej. Współpraca z producentem spółdzielni mleczarskiej dodatkowo wzbogaca takie przedsięwzięcie o element edukacyjny dotyczący zdrowego odżywiania, pochodzenia produktów i ich wpływu na nasze zdrowie. Ponadto, pani Bosacka, dzieląc się swoją wiedzą i pasją, może zainspirować młodzież do eksperymentowania w kuchni i poszukiwania własnych, zdrowych wersji ulubionych dań.

Zajęcia takie nie tylko promują zdrowy styl życia i odżywianie, ale również uczą pracy zespołowej, planowania i organizacji pracy w kuchni. Są również doskonałą okazją do rozwijania kreatywności oraz umiejętności społecznych. Dzięki temu uczestnicy warsztatów wychodzą z nich nie tylko z nowymi umiejętnościami kulinarnymi, ale także z większą świadomością znaczenia zdrowego odżywiania i lokalnej produkcji żywności.

Spotkanie przebiegło w bardzo miłej atmosferze. Uczniowie mieli okazję, by zrobić sobie selfie z gwiazdą, a także otrzymać autograf.

Spotkanie zorganizowały i czuwały nad prawidłowym przebiegiem nauczycielki z działu gastronomii: Agnieszka Pawlas, Agata Sadlak-Skrzypek, Małgorzata Typiak, Agata Jędruszczak i Katarzyna Oleszczuk, dzięki wsparciu pani dyrektor Małgorzaty Jędruszczak, pani wicedyrektor Katarzyny Mańko i pani kierownik kształcenia praktycznego Kingi Ciurysek.

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie przygotowała dla uczestników wiele niespodzianek, każdy otrzymał pakiet artykułów promocyjnych firmy za co serdecznie dziękujemy i czekamy na kolejne konkursy organizowane przez OSM, być może ponownie do nas szczęście się uśmiechnie.

Może być zdjęciem przedstawiającym 8 osób i podium